Het ontstaan van de draken Hypo en Hyper

 

Samen met Julian zat ik aan de eettafel. Voor ons lagen witte tekenvellen en kleurpotloden. "Wat gaan we tekenen?" vroeg ik aan hem. Het antwoord was duidelijk: Draken! Draken zoals in de Efteling, maar dan anders. 

De eerste draak was groen. Hoe kon ik een groene draak nou linken aan diabetes? Zo ontstond het idee om de draak blauw te maken. Blauw is namelijk de kleur van een hypo.

 

Hypo de draak kon natuurlijk niet alleen blijven. Daar moest een vriendje bij. Dat werd een rode draak, met de naam Hyper.

 

De draken Hypo en Hyper zorgen er dus voor dat Colin ziek wordt. Hypo de draak zorgt voor lage waarden, Hyper de draak zorgt voor hoge waarden. Ja, dat is zijn taak. Want hij is een draak!

 

De geboorte van de uitlegfee

 

Heel leuk die draken, maar daarmee was het voor Julian niet duidelijk wat die ziekte van Colin nou precies is. 
We moesten op zoek naar een figuur die uitleg kan geven.

Zou dat een wijze trol worden, of...? Nee, een fee! 
En zo begonnen we te tekenen aan de uitlegfee. Een beetje roze, dé kleur van de elfjes in de Droomvlucht. "Maar roze is eigenlijk voor meisjes" zei Julian. Het verzoek was dan ook om meer paars te gebruiken. Paars is namelijk wel cool. 
Ja, Julian is en blijft een heerlijke kleuter!

 

De achtbaan

 

Julian en ik zaten al behoorlijk in de sfeer van de Efteling. En waar is Julian nou zo dol op...? Juist. Achtbanen.


Ineens viel het kwartje; een achtbaan past perfect in dit plaatje. Want die glucosewaarden van Colin gaan maar op en neer, op en neer. Net als een achtbaan. Daar moesten we wat meer mee gaan doen!

De hoofdrolspelers Hans en Henkie

 

Julian en Colin gaan graag in de achtbaan. Ja, hier werd het al een heel verhaal. Ik besloot om de naam Hans te gebruiken, een verwijzing naar de Eilandjes van Langerhans. Dat zijn de groepjes cellen die de insuline maken, en die dat nu bij Colin niet meer doen.

 

Hans had nog wel een vriendje nodig. Uiteindelijk werd dat Henkie, want dat klinkt zo grappig (aldus Julian).  

 

Positieve boodschap

 

De tekeningen vormden samen al een mooi verhaal. Ik besloot om het verhaal af te maken, en er een echt boekje van te maken. Leuk voor later en goed voor het verwerkingsproces hier in huis. 

In de eerste periode na de diagnose wisten wij al snel op een redelijk positieve manier om te gaan met de diabetes van Colin. Ik wilde het verhaaltje dan ook afsluiten met een positieve boodschap.

Deze positieve boodschap werd zichtbaar door een rugzak, waarin alle diabetesspullen gestopt kunnen worden. Zo kunnen Hans en Henkie blijven doen wat ze het allerliefste doen, alleen nemen ze nu een extra 'rugzak' mee.
De rugzak staat symbool voor wat een diabetespatiënt met zich mee draagt. Zowel letterlijk als figuurlijk.


Dus:

Met diabetes type 1 kan je gewoon blijven doen wat je het allerliefste doet, alleen draag je een extra rugzak met je mee*.

Nieuwsgierig geworden naar het hele verhaal? Bestel dan snel het boekje via deze website! :)

*Deze positieve boodschap is geschreven ter verwerking van de diagnose in ons gezin en in onze situatie met kleine Colin. UIteraard verschilt de situatie per kind, en kan de rugzak voor een ander heel zwaar aanvoelen. Er is geen kindje hetzelfde, en er zijn veel situaties waarbij meerdere aandoeningen spelen.  Ik wil dan ook niemand voor het hoofd stoten.